Po prawie roku przerwy wracam z nowymi pomysłami, inspiracjami i mam nadzieję, dużo częstszymi postami.
Zapraszam do obejrzenia moich przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Dodam także przepis na ciasto ze zdjęć!Potrzebne będą wydmuszki, podstawki na jajka, serwetki i kolorowe wstążki!
Rozkładamy serwetkę białą stroną do góry.
Przeciwległe rogi składamy do siebie.
Zgięte rogi składamy jeszcze raz na pół.
I jeszcze raz. :)
Zawijamy jajko serwetką i przewiązujemy wstążkę.
W 5 dni udało mi się wyhodować rzeżuchę, do której włożyłam dwa wielkanocne kurczaczki :)
A ciasto to jak zwykle połączenie dwóch przepisów z bloga MojeWypieki plus moja inwencja.
Otóż spód ciasta to kruche ciasto zaczerpnięty z tego przepisu na mazurek kokosowy z malinami:
Składniki na ciasto kruche:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g masła, schłodzonego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
Wszystkie składniki wygniotłam, wyrobiłam ze sobą w misce. Następnie uformowałam kulę, owinęłam folią i włożyłam na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowałam ciasto do grubości około 4-5 mm i przełożyłam do formy.
Ciasto w formie jeszcze na 30-60 min wstawiłam do lodówki. Przed pieczeniem po nakłuwałam widelcem. Piekłam ok 13-15 min w temp. 200ºC z termoobiegiem.
Na kruche ciasto położyłam masę marcepanową z przepisu na mazurek marcepanowy z białą czekoladą:
Składniki:
- 6 białek (z dużych jajek), podzielone 3+3
- 300 g zmielonych migdałów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 200 g białej czekolady ( ja użyłam karmelowej czekolady)
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- czekoladowe jajeczka Cadbury lub Milka do ozdoby
Kupiłam 300 g migdałów w płatkach i zmieliłam je w blenderze. Zmielone migdały wymieszałam z 3 białkami i ekstraktem migdałowym, do otrzymania gładkiej masy.
W misie ubiłam 3 białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając drobny cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubitą pianą dodałam do masy migdałowej w trzech turach, mieszając delikatnie i tylko do połączenia się składników.
Gotową masę wylałam na gotowe kruche ciasto i wyrównałam szpatułką.
Piekłam w temp. 170ºC przez około 45 min.
Wystudzone ciasto polałam, roztopioną w kąpieli wodnej, karmelową czekoladą z dodatkiem śmietany kremówki. Jeszcze ciepłe wyrównałam szpatułką i ozdobiłam kolorowymi pastelowymi jajeczkami.
Jeszcze nie wiadomo czy będzie smakowało, bo trzymam je do wielkanocnego śniadania. :)
Kolejny post będzie relacją z moich domowych Świąt, a następnym opowiem o mojej nowej szkole, w której uczę się wreszcie czegoś, co mnie interesuje - projektowania wnętrz! <3
Happy Easter!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz